De eerste vragen

Na een overlijden, of het nu plotseling is of na bijvoorbeeld een langdurig ziekbed, moet er van alles geregeld worden. Welke kist? Wordt het wel een kist? Welke muziek, welke bloemen, is er sprake van een crematie of een andere plechtigheid? Wij begrijpen die hoeveelheid aan vragen en zijn in staat om die structuur te bieden die u op dat moment zo nodig heeft. Van Lith Uitvaartzorg zet de belangrijkste stappen voor u op een rij:

Stap 1: Bel uw (huis)arts

Bij een thuisoverlijden stelt de huisarts het overlijden vast. In het ziekenhuis of verzorgingshuis heeft de daar aanwezige arts deze taak. Is dit gebeurd, dan krijgt u van hem of haar de verklaring van overlijden. Met deze verklaring kunnen wij voor u aangifte van overlijden doen bij de Burgerlijke Stand.

Stap 2: Bel Van Lith Uitvaartzorg

U kunt ons 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken via telefoonnummer 0412-623173. In overleg komen wij dan naar u toe op het moment dat u dat wilt. Wij verzorgen – eventueel samen met u – de overledene. Dit kan thuis, maar ook in ons uitvaartcentrum/stadsmortuarium.

Stap 3: Leg belangrijke documenten klaar

Wij nemen u graag zo veel mogelijk praktische zaken uit handen. Om dit zorgvuldig te kunnen doen, is het prettig als u voor ons bezoek het volgende alvast klaarlegt:

 • Legitimatiebewijs van de overledene
 • Legitimatiebewijs van de opdrachtgever van de uitvaart (mogelijk bent u dat)
 • Eventueel het trouwboekje of de partnerregistratie
 • Gewenste kleding voor de overledene
 • Wilsverklaring (indien aanwezig)
 • Eventuele uitvaartpolissen (wij werken voor iedere verzekeraar)

In overleg met u wordt de uitvaart besproken en regelen wij een aantal organisatorische zaken. Hiervoor is uitgebreid de tijd en uw wensen staan altijd voorop. Een overledene moet volgens de Nederlandse wet maximaal zes werkdagen na het overlijden begraven of gecremeerd worden. Wij proberen u in deze periode zo veel mogelijk bij te staan en rust te brengen.

Deze vraag laat zich niet zomaar beantwoorden. Op de eerste plaats bent u niet dagelijks met een uitvaart bezig en op de tweede plaats is er tegenwoordig een ruime keus aan mogelijkheden.

De kosten zijn afhankelijk van uw persoonlijke wensen, maar ook van een aantal ‘vaste’ kosten. Grafkosten bijvoorbeeld verschillen sterk per gemeente. Ook zijn de kosten per crematorium verschillend. Wij maken daarom graag samen met u vooraf een compleet overzicht van de kosten zodat u exact weet waar u in financieel opzicht aan toe bent.

Juist om te voorkomen dat nabestaanden zich op deze emotionele dag bezig moeten houden met details en praktische zaken, zoeken onze medewerkers samen met u naar de beste mogelijkheden voor het juiste budget. Het gaat erom dat het afscheid past bij wensen en mogelijkheden.

Voelt u zich alstublieft vrij om te vragen naar een op maat gemaakte, maar vrijblijvende offerte.

Uitvaartverzekering

Heeft u een uitvaartverzekering dan zou bij u de indruk kunnen bestaan dat uw verzekeraar de uitvaartverzorger aanwijst. U bent daar echter vrij in, u mag zelf bepalen door wie u de uitvaart wilt laten verzorgen.

– Natura-uitvaartverzekering

Wanneer u een natura-verzekering heeft afgesloten dan levert de verzekeringsmaatschappij een standaard basispakket volgens de polisvoorwaarden, voor elke extra dienst moet u dan bijbetalen. Bovendien worden er soms kosten in rekening gebracht voor diensten die voor ons vanzelfsprekend tot ons servicepakket behoren. Kiest u voor een andere uitvaartonderneming dan zal de verzekeraar een bepaald bedrag uitkeren. Hoe hoog dit bedrag is kunt u navragen bij uw verzekeraar.

– Kapitaalverzekering

Heeft u een kapitaalverzekering dan keert de verzekeringsmaatschappij het bedrag uit wat op de polis vermeld staat. Dit bedrag kunt u gebruiken om de uitvaartkosten (gedeeltelijk) te betalen. Het heeft voor u geen financiële consequenties wanneer u voor een andere uitvaartonderneming kiest.

Nuvema Uitvaartverzekeringen “goede keus”

Bij “Van Lith Uitvaartzorg” streven we er naar om elke uitvaart zo goed mogelijk uit te voeren. Een juiste uitvoering van de persoonlijke wensen van de overledene, de wensen van de nabestaanden en de regionale gebruiken en tradities zijn hierbij erg belangrijk.

De uitvaartkosten worden voornamelijk bepaald door de uitvaartwensen maar ook door het lokale prijsniveau. Een uitvaart in “Oss” verloopt en kost nu eenmaal niet hetzelfde als in “Groningen”. Wij onderkennen het belang dat de consument heeft om een passende voorziening te treffen voor de uitvaart.  Een uitvaartverzekering kan daarom interessant zijn om de kosten van een uitvaart te dekken.

Om deze doelstelling te bereiken geeft “Van Lith Uitvaartzorg” jaarlijks de lokale prijzen door aan uitvaartverzekeraar Nuvema. Voor mensen uit “Oss” worden de uitvaartverzekeringen van Nuvema dan ook gebaseerd op deze prijzen. Hierdoor kan een op maat gemaakte uitvaartverzekering worden aangeboden die aansluit bij de persoonlijke wensen én de lokale kosten.

Bij Nuvema kunt u, net als bij vele andere partijen op internet, de premie van een uitvaartverzekering berekenen. De Consumentenbond benadrukt in haar onderzoeken altijd de kwaliteit van de uitvaartverzekering van Nuvema.

De consumentenbond is positief over de uitvaartverzekering van Nuvema.

Misschien staat u er nog niet bij stil, maar het kan zeker geen kwaad om nu alvast na te denken hoe u herinnerd wilt worden, voor uzelf, maar ook voor uw nabestaanden. U kunt uw wensen, uiteraard zonder verdere verplichtingen, vastleggen in een wilsverklaring. Het is daarom dat wij het boekje ‘Stilstaan bij afscheid’ hebben gemaakt, als handvat om niets te vergeten. Zie het als een makkelijke onderlegger om werkelijk overal aan te denken.

Hulp bij het invullen

Keuzes maken over uw eigen uitvaart is niet gemakkelijk. Misschien wilt u hulp bij het invullen van uw wilsverklaring. Of heeft u vragen over de verschillende mogelijkheden. Onze uitvaartadviseurs helpen u dan graag. Daarbij gaan zij tot het uiterste om uw wensen te realiseren.

Een wilsverklaring aanvragen

Het boekje ‘Stilstaan bij afscheid’, om uw wilsverklaring vast te leggen kunt u hier in digitaal formaat downloaden.

U kunt het boekje ook via onderstaand formulier aanvragen bij Van Lith Uitvaartzorg. U krijgt het boekje dan kosteloos per post toegestuurd.

  Aanhef *
  Naam *

  Adres

  Postcode en Woonplaats

  Telefoonnummer

  E-mail

  Geachte heer/mevrouw,

  Hartelijk dank voor uw aanvraag.
  Binnen enkele dagen ontvangt u een wilsverklaring per post.

  Met vriendelijke groet,
  Van Lith Uitvaarzorg