Grafmonument

Een grafmonument of grafbedekking wordt niet direct na de begrafenis geplaatst. Dit gebeurt pas na enkele weken.

Op een grafmonument worden vaak de naam, geboortedatum en sterfdag van de overledene weergegeven. Er is meestal ook ruimte voor een kleine, persoonlijke boodschap.

Het kiezen van een grafmonument hoeft nog niet tijdens het regelen van de uitvaart worden gedaan. Hier is meestal wat langer tijd voor nodig.

Elke begraafplaats, of het nou een parochie, gemeentelijke of natuurbegraafplaats is, kent zijn eigen mogelijkheden en restricties op het gebied van grafbedekking. Specifiek voor een natuurbegraafplaats geldt dat grafbedekking biologisch afbreekbaar moet zijn en dus opgenomen moet kunnen worden in de natuur, zoals een boomschijf waar bijvoorbeeld de naam van de overledene in gekerfd is. Voor meer informatie over de natuurbegraafplaats in onze regio, kunt u deze link openen: Natuurbegraven Nederland – Maashorst. Op andere begraafplaatsen is een marmeren monument/plaat veelal gebruikelijk; dit kan staand, liggend of beide zijn, al dan niet voorzijn van een foto of andere afbeelding. Ook hier komt steeds meer variatie in, zo zien we weleens een grote kei, een (eigengemaakt) kunstwerk of een “tuintje” als grafbedekking. Wij kunnen voor u informeren naar de mogelijkheden van een begraafplaats.