Overleden en dan?

Verzorging

Om u in de gelegenheid te stellen om goed afscheid te nemen van uw dierbare overledene dragen wij graag zorg voor een perfecte verzorging. Uiteraard mogen de nabestaanden dit naar wens ook zelf op zich nemen. Wij begeleiden hen dan met de juiste zorg.

Thanatopraxie

Thanatopraxie is een tijdelijke balseming van het menselijk lichaam na overlijden. Feitelijk is het een nieuwe keuze voor de opbaring. Door het toepassen van deze vorm van tijdelijke balseming kan er dus onafhankelijk van de buitentemperatuur zonder koeling opgebaard worden. Ook zijn er grote cosmetische voordelen als gevolg van deze behandeling. Onze medewerkers informeren u graag.

Opbaren

Dit kan natuurlijk te allen tijde thuis, maar wij bieden ook de mogelijkheid om uw dierbare overledene op te baren in ons uitvaartcentrum.

Thuis

Als u ervoor gekozen heeft de overledene thuis op te baren zijn er verschillende mogelijkheden. Zo is een opbaring op (het eigen) bed, een opbaarbed of in een kist mogelijk. Indien nodig zorgen wij voor een speciale bed- of kistkoeling om het lichaam tot de dag van de uitvaart in goede conditie te houden. Indien gewenst behoort een lichte balseming ook tot de mogelijkheden, koeling is in dat geval niet nodig.

Uitvaartcentrum

De overledene mag vervoerd worden naar het uitvaartcentrum nadat een arts de dood heeft vastgesteld. Zoekt u, eventueel samen met ons, de juiste kleding uit en bepaalt u of sieraden juist wel of niet gedragen mogen worden?

Rouwbezoeken

Ieder mens beleeft verdriet op geheel eigen wijze. Sommigen rouwen graag alleen, anderen hebben de behoefte om veel mensen om zich heen te hebben. In ons uitvaartcentrum kan, in overleg, dagelijks een rouwbezoek plaatsvinden.

Begraven

Al sinds mensenheugenis worden onze overledenen ter aarde besteld. Met het begraven wordt tegelijkertijd een mooie herinneringsplek gemaakt: een eigen plek om naar toe te kunnen en de emoties de vrije loop te laten. Begraafplaatsen worden steeds meer een, geheel eigen, tastbare herinnering met naar wens een mooi grafmonument of een speciaal gecreëerd kunstwerk. Ook een tuintje behoort tot de mogelijkheden. Andere ideeën bespreken we uiteraard graag met u.

Cremeren

Vanuit diverse gedachten en op basis van geheel uiteenlopende gronden kiezen mensen voor een crematie. Waar voor de ene mens de keuze gebaseerd is op de kosten, kan deze voor een ander gebaseerd zijn op milieu of hygiëne of op het einde van het stoffelijk bestaan. Als eerbetoon, herinnering of naar wens van de overledene kan as in een urn worden bijgezet, worden uitgestrooid, met een ballon naar de hemel worden gestuurd of verwerkt worden in een sieraad. Wij vernemen graag uw wensen en denken graag met u mee.

Plechtigheid

Ieder mens is anders. Ieder mens leeft en leefde op geheel eigen wijze en ieder mens kiest dan ook voor een afscheid in eigen stijl. Een afscheid in een crematorium, een kerk of indien mogelijk op een eigen locatie of in de openlucht. Wij hebben ervaring op alle gebied en beschikken over de kennis van de mogelijkheden of onderzoeken deze graag voor u. Welk afscheid past bij de betreffende overledene, wat wordt er gezegd en door wie, welke muziek kiezen we en kan dit ook live worden uitgevoerd?

Muziek

Ook muziek is heel persoonlijk. Er zijn mensen die van blues houden en er zijn mensen die van Bach houden. En ook tussen deze twee is nog een heel breed scala aan stijlen. Afhankelijk van de locatie waar de plechtigheid gehouden wordt kan gekeken worden naar de mogelijkheden van muziek. Misschien is er zelfs wel een familielid of bekende van de overledene die een muziekinstrument bespeelt of geweldig kan zingen. Wij zoeken graag met u mee naar het zetten van de juiste toon.

Vervoer

De tijden zijn veranderd. Tegenwoordig is heel veel mogelijk. Naast de zwarte en grijze rouwauto en de traditionele koets, hebben we ook de uitvaartbus of uitvaartfiets. In de bus is plaats voor meerdere personen en op deze manier kunt u de overledene echt tot het laatste moment persoonlijk begeleiden. Of kiest u voor dat laatste fietstochtje, dan beschikken wij over een passende rouwfiets.

Fotografie / Video

Soms is er behoefte om het afscheid vast te leggen in beeld. Dit kan zijn om een herinneringsdocument te hebben, maar de reden hiervoor kan ook zijn dat het gewenst is om via het internet bekenden in bijvoorbeeld het buitenland mee te laten kijken. Op een aantal locaties is het mogelijk om opnamen te laten maken. En mocht het op de door uw gewenste locatie niet tot de standaardmogelijkheden behoren is er altijd de mogelijkheid een fotograaf of cameraman in te huren die in beeld verslag legt van het afscheid. Vraagt u naar de mogelijkheden.

Het afscheid

Altijd is het weer een droevige, maar ook bijzondere dag. Het afscheid nemen. Het wordt definitief. Wij zullen er alles aan doen om dit afscheid zo persoonlijk en passend mogelijk te maken. De herinneringen aan de overledene mogen levend blijven en met respect zal deze worden begeleid naar de rustplaats of het crematorium.

Condoleance

Mensen willen elkaar ontmoeten, graag iets zeggen of alleen maar stil zijn met elkaar. Het condoleance-moment kan op vele manieren ingevuld worden: een aula in het crematorium, een locatie in de buurt, een café op de hoek of gewoon thuis. Ieder mens wil graag op geheel eigen wijze samenzijn met bekenden en deze bijeenkomst op geheel eigen wijze invullen. Koffie, een broodje of een compleet buffet. Wij hebben ervaring met verschillende vormen van dit samenzijn en doen u graag een gepast voorstel.

Nagedachtenis

Wij streven ernaar om de uitvaart een goede herinnering te laten zijn. Vaak is er de behoefte om ook iets tastbaars mee te geven. Het bekende gedachtenisprentje is een vorm die al jaren bestaat. Maar ook hier hebben we weer een keur aan mogelijkheden. Een gezamenlijk kunstwerk, foto’s, een persoonlijk verhalenboek, een eigen (foto)cd of Dvd, er kan zo veel. Tevens zijn er mensen die de as van de overledene op een bijzondere manier bij zich willen hebben. Ook op dit gebied is er een breed scala aan mogelijkheden. U kunt hierbij denken aan gedenksieraden en gedenktekens of as-beelden.